Hij zal zijn als een boom ….

Een tijdje geleden sprak ik een verstandelijk gehandicapte man. Hij vertelde me op zijn enthousiaste manier dat hij zo van bomen hield. Want bomen geven ons alles. Zuurstof om te leven, bladeren aan de takken voor de schaduw. En hout om bedden en stoelen van te maken. Hij kende niets op aarde dat zoveel gaf als een boom.

Het deed me denken aan Psalm 1: ‘Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen. Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei.’
Gods gemeente mag zo’n boom zijn. Gevoed door het Levende water. Als we zo samen gemeente zijn, komen we tot bloei. Dragen we vrucht. Is er aandacht voor elkaar en voor de wereld om ons heen. Dan zijn we bereid om, dat wat wij ontvangen, te delen.
boom_deco
Gerrit van Wijk maakte het symbool van deze boom van hout. Met precisie en geduld zaagde hij de takken en de stam. In de bladeren herken je mensen. Samen vormen zij een schaduwrijk bladerdak. Samen dragen ze vrucht. Deze boom, gezaagd van hout, hangt straks naast de preekstoel. En iedere keer wanneer je er naar kijkt, mag je weten dat jij het bent die samen met anderen deze boom vormt. Draag dan vrucht om samen te delen.

Liesbeth Winters